Header image  
   
 
    home
 

 
  175 Jaar Meltzer

Marc Meltzer stamt uit een roemrijk Boheems geslacht. De liefde voor glas zit hem in het bloed. De reputatie van het bedrijf in Nederland gaat terug naar het jaar 1823.

Sebastiaan Meltzer, Frans Focke, en Anton Eberhart vestigen zich in de Kalverstraat in Amsterdam, als slijpfabriek en kristal magazijn. Met een Beginkapitaal van fl. 300.- (€ 135,-) legt het Boheemse trio zich toe op de verkoop van glas sanitairgoed, porselein, agaat en serpentijnsteen. Het voormalig Binnen- en Buitengasthuis, later Wilhelminagasthuis, behoort tot de belangrijke Afnemers, maar ook de apotheek van de hervormde Diaconie, de Hortus Botanicus en Artis worden daartoe gerekend.

In het archief duiken verder de namen op van zilversmeden Bonnebakker & Zoon, Citroen, Helweg en van Kempen. Glas, kristal en porselein, de zogenoemde Artistieke sector, vindt zijn weg naar de tafels van adellijke families: Trip, Bosch van Drakestein, Van Eeghen, Van Limburg Stirum, Wickevoort Crommelin en Van Vollenhoven. 1885 is een belangrijk jaar voor Focke & Meltzer, Anton Eberhart verdwijnt binnen dertig jaar uit het bevolkingsregister, de naam Focke & Meltzer wordt een begrip en zal dat 175 jaar blijven. Inkomsten haalt het bedrijf naast serviesgoed voor een belangrijk deel uit apothekersgereedschappen.

Op de hoek van de Kalverstraat en het Spui verrijst een prestigieus winkelpand van de hand van Berlage. Bij de opening meldt het Algemeen Handelsblad: “Men begrijpt dat dit ene gebeurtenis was dat een groot aantal personen bleef staan om de schitterende uitstallingen te bewonderen”.

Na de glorietijd van de Belle Epoque en de Eerste Wereldoorlog is de Tweede Wereldoorlog ook in het Focke & Meltzer bestaan een dramatische periode. Voor luxe artikelen had men oog noch geld. Geen kristal en porselein, maar levensmiddelen worden gehamsterd. Met een zending Royal Copenhagen porselein zorgt Hans Meltzer in 1948 voor een nationale primeur. In het jaar waarin het 125 jarig bestaan wordt gevierd stijgt de jaaromzet boven het miljoen.

Vandaag de dag

Op de Binnenweg in Heemstede schrijft Marc Meltzer inmiddels de jongste geschiedenis van het geslacht. Sinds 1987 legt hij zich toe op het selecteren van kunstzinnig gedecoreerde serviezen. Met zijn sfeervol gedekte tafels in verschillende stijlen heeft hij het bedrijf de 21 eeuw binnengeleid.

U bent van harte welkom in Heemstede of bezoek onze webwinkel.
Met vriendelijke groet,